Stevige basis in onderwijskwaliteit – Helder Onderwijsadvies

Werk je als school aan het versterken van je kwaliteitscultuur? Wil je met het hele team werken aan een duidelijke en effectieve kwaliteitscyclus die past bij jullie visie en leerlingpopulatie? Dan biedt dit traject van Helder Onderwijsadvies een stevige basis.

In dit scholingstraject doorloopt het schoolteam alle essentiële stappen van de kwaliteitscyclus. Je ontwikkelt een werkwijze die past bij je ambities, context en onderwijsvisie. Tegelijkertijd leer je hoe je hierover op een verantwoorde manier kunt communiceren binnen het waarderingskader van de Onderwijsinspectie.

De verbinding wordt gelegd met de volgende domeinen:

  • OR1 – Onderwijsresultaten
  • OP1 – Aanbod
  • OP2 – Zicht op ontwikkeling
  • OP3 – Pedagogisch en didactisch handelen
  • SKA1 – Visie, ambitie en doelen

1. Passende schoolambities als basis van de kwaliteitscyclus

Je leert hoe je als schoolteam passende ambities formuleert, onderbouwd met referentieniveaus, schoolweging en onderwijsresultaten. Daarbij wordt gekeken naar het onderwijsresultatenmodel en hoe je ambities kunt stellen voor rekenen, lezen en taalverzorging – zowel integraal als per vakgebied. Je krijgt inzicht in het verhaal achter de cijfers en leert hoe je dit met verschillende belanghebbenden kunt delen.

2. Het onderwijsplan: zo werken wij (2 bijeenkomsten)

In deze twee bijeenkomsten werk je met een kernteam of werkgroep aan een onderwijsplan dat gedragen is door het team én bruikbaar is binnen de kwaliteitscyclus.

Bijeenkomst 1 staat in het teken van het doel van het onderwijsplan en het ophalen van input. De huidige en gewenste werkwijze in de school wordt in kaart gebracht aan de hand van onderdelen zoals methodes, differentiatie, instructie en materiaalgebruik. Op basis hiervan wordt een conceptplan opgesteld.

Bijeenkomst 2 is gericht op het verwerken van de feedback uit het team. Daarnaast worden er afspraken gemaakt over de rol van het onderwijsplan binnen de kwaliteitscyclus, zodat het actueel blijft en daadwerkelijk richting geeft aan het dagelijks handelen in de school.

3. Zicht op ontwikkeling met het LVS

Je leert als team hoe je op een gezamenlijke, eenduidige manier LVS-gegevens analyseert en interpreteert. Je verdiept je in het LVS dat op school gebruikt wordt (bijv. IEP, Leerling in Beeld, Diatoetsen, Boom LVS) en leert wat de verschillende scores betekenen – van vaardigheidsgroei tot functioneringsniveaus. Je leert hoe je die informatie benut om de ontwikkeling van leerlingen te volgen en gericht bij te sturen.

4. De schoolbespreking met het hele team

Tijdens deze bijeenkomst leer je als team hoe je toetsresultaten op schoolniveau analyseert en bespreekt. Iedereen wordt betrokken bij het ontwerp van een concrete verbeteraanpak op een gekozen vakgebied. Deze aanpak wordt vertaald naar duidelijke acties, zodat elke leerkracht weet wat er van hem of haar wordt verwacht in de uitvoering.

5. Een helder plan van aanpak voor groep en leerling

Je leert hoe je resultaten vertaalt van schoolniveau naar subgroep en individuele leerling. De uitkomsten verwerk je in een concreet plan van aanpak, inclusief interventies die SMART zijn geformuleerd. Je krijgt praktische handvatten om interventies uitvoerbaar en meetbaar te maken, zodat de cyclus daadwerkelijk rond is en je leerlingen effectief ondersteund worden.

Dit traject levert meer op dan alleen inhoudelijke kennis of een uitgewerkt plan. Je ontwikkelt als team een gedeelde taal, werkwijze en structuur rondom onderwijskwaliteit. Door samen te werken aan een doorlopende kwaliteitscyclus, ontstaat een stevig fundament voor ontwikkeling en verbetering op schoolniveau.

De opbrengst is zichtbaar in de dagelijkse praktijk én sluit aan bij de professionele standaarden die gelden binnen het waarderingskader van de Inspectie van het Onderwijs. Het team leert onderbouwde keuzes maken en deze transparant te verantwoorden richting zichzelf, het bestuur én extern toezicht.

Doelgroep: Schoolteam, kwaliteitsmedewerker bestuur
Duur: 6 bijeenkomsten
Locatie: op de werkvloer
Prijs: op aanvraag

Klaar om echt het verschil te maken in onderwijskwaliteit? Neem direct contact op.

Vragen of meer informatie?
Laat Helder Onderwijsadvies contact met u opnemen.

Deel deze dienst