Samen bouwen aan een veilige en inclusieve schoolcultuur
Een veilige leeromgeving vormt de basis voor welzijn, leren en gedragsontwikkeling. Pas wanneer leerlingen zich sociaal veilig voelen, durven ze verantwoordelijkheid te nemen, vragen te stellen en zichzelf te zijn. Sociale veiligheid raakt daarmee direct aan gedrag en burgerschap – en vraagt om een integrale benadering.
1801 ondersteunt scholen in het voortgezet onderwijs bij het versterken van sociale veiligheid en burgerschapsonderwijs. Via teambegeleiding, visiedagen en het programma Impact op Gedrag helpen we bij het creëren van een schoolcultuur waarin grenzen worden erkend, verantwoordelijkheid wordt genomen en respect centraal staat.
Programma: Impact op Gedrag
Een positief schoolklimaat voor leerlingen én leraren
Bij 1801 geloven we dat een veilig en stimulerend leerklimaat de basis vormt voor goed onderwijs. Gedrag heeft een directe invloed op het welzijn en de leerprestaties van leerlingen, maar ook op de werkdruk en het werkplezier van docenten. Hoe zorg je als school voor een omgeving waarin leerlingen respectvol met elkaar omgaan, verantwoordelijkheid nemen en zich veilig voelen?
Impact op Gedrag is een modulair programma dat scholen ondersteunt bij visievorming, teamontwikkeling en het versterken van een stevig pedagogisch klimaat waarin ruimte is voor verschillen. Het programma bestaat uit een:
- Visiedag
Ontwikkel samen een pedagogische visie die bijdraagt aan een open en veilig schoolklimaat. - Startdag
Maak de vertaalslag van visie naar praktijk. Werk als team aan gedragsontwikkeling, met ruimte voor verschillen en eigenaarschap.
Het programma combineert teamtraining, begeleiding op maat en praktische handvatten om structureel en teambreed te bouwen aan een positieve, veilige schoolcultuur.
Burgerschap als fundament voor veiligheid
Sociale veiligheid en burgerschap zijn onlosmakelijk verbonden. Bij 1801 helpen we scholen om burgerschapsonderwijs stevig te verankeren in de schoolcultuur. We begeleiden teams en leerlingen bij:
- Het ontwikkelen van sociale en democratische vaardigheden
- Het voeren van een open en respectvolle dialoog
- Het bouwen aan betrokkenheid, kritisch denken en samenleven
Zo ontstaat een schoolomgeving waarin verschillen worden gewaardeerd en leerlingen zich kunnen ontwikkelen tot veerkrachtige burgers.
Bekijk ook onze dienstverlening voor implementatie van goed burgerschapsonderwijs in het VO.
Praktische informatie
Voor wie: Schoolleiders en bestuurders in het primair – en voortgezet onderwijs
Duur: In overleg
Locatie: Op school / in overleg
Kosten: Op aanvraag
Willen jullie bouwen aan een veilige en respectvolle schoolcultuur? We denken graag met je mee.
1801 Jeugd & Onderwijsadvies
Pauline Brouwer
088 – 1801 486
p.brouwer@1801.nl
Hoofddorp
Vragen of meer informatie?
Laat 1801 contact met u opnemen.