Van ambitie naar aanbod: samen bouwen aan basisvaardigheden
Hoe zorg je voor een schoolaanbod dat recht doet aan de leerpotentie van jouw leerlingen én aansluit bij de ambities van de school? In dit traject werk je met je team aan leerlijnen en cruciale leerdoelen, leer je cyclisch plannen én krijg je zicht op ontwikkeling. De opbrengst? Een stevig onderbouwd en passend aanbod dat écht werkt voor jullie leerlingen.
Wat houdt dit schooltraject in?
In zes bijeenkomsten ontwikkelt het team, onder begeleiding van een adviseur, een passend en concreet schoolaanbod. Centraal staan het werken met leerlijnen, het formuleren van cruciale leerdoelen en het borgen van opbrengsten in de dagelijkse praktijk.
Bijeenkomst 1: Ons schoolaanbod: doelen & ambities (met MT)
We starten met het in kaart brengen van de huidige situatie op school. Wat zijn de ambities ten aanzien van basisvaardigheden? Welke uitgangspunten liggen aan het aanbod ten grondslag, en welke keuzes zijn daaruit voortgevloeid? Samen onderzoeken we hoe het bestaande aanbod zich verhoudt tot de leerlingpopulatie en formuleren we realistische en ambitieuze doelen. Dit vormt de basis voor het vervolgtraject.
Bijeenkomst 2: Werken met leerlijnen en cruciale leerdoelen
Tijdens deze bijeenkomst verdiept het team zich in de opbouw van de leerlijnen voor rekenen, taalverzorging en begrijpend lezen. We staan stil bij wat cruciale leerdoelen zijn, hoe je hierin weloverwogen keuzes maakt en hoe je hier structuur in aanbrengt. Ook verkennen we hoe deze leerdoelen bewaakt en bijgehouden kunnen worden, zonder dat het leidt tot extra registratielast.
Bijeenkomst 3: Starten met een helder en compleet periodeplan
We bouwen voort op de kennis over leerlijnen en leerdoelen en maken de vertaalslag naar een concreet en werkbaar periodeplan. Centraal staan het cyclisch en doelgericht plannen van aanbod en instructie. Ook verkennen we hoe je formatief handelen als onderdeel van cyclisch werken inbouwt in je lesontwerp. Aan het einde van deze bijeenkomst beschikt het team over een eerste versie van het periodeplan.
Bijeenkomst 4: Observeren, meten en registreren van leerdoelbeheersing
Zicht op ontwikkeling begint bij gerichte observaties. In deze bijeenkomst leer je als team hoe je objectief en doelgericht kunt observeren, meten en registreren. Je ontdekt hoe je signalen uit de les effectief kunt interpreteren en vertalen naar acties voor de groep, subgroepen of individuele leerlingen. Zo leg je de basis voor tijdige bijsturing in je aanbod.
Bijeenkomst 5: Passend aanbod met een nieuw periodeplan
De eerste periode is afgerond: tijd om te evalueren. Hoe heeft het aanbod uitgepakt in de praktijk? Wat werkte wel, wat minder, en waarom? We reflecteren op de behaalde doelen en zetten vervolgens de stap naar een nieuw periodeplan voor de komende periode, waarbij we gericht aandacht besteden aan borgingsdoelen en doorlopende leerlijnen.
Bijeenkomst 6: Borgen wat werkt
In deze afsluitende bijeenkomst blikken we terug op het hele traject. Wat hebben jullie als team ontwikkeld, geleerd en bereikt? Wat vraagt nog aandacht? Samen stellen we een plan van aanpak op om de opbrengsten van het traject duurzaam te borgen in beleid, werkwijze en cultuur. Zo zorg je ervoor dat de kwaliteit van het aanbod structureel wordt bewaakt en versterkt.
De opbrengst
- Je schoolteam kan leerlijnen en cruciale leerdoelen effectief inzetten.
- Je hebt zicht op ontwikkeling en kunt het aanbod cyclisch aanpassen.
- De school beschikt over een gedragen, onderbouwd en geborgd aanbod op basisvaardigheden.
Praktische info
Doelgroep: Schoolteam, kwaliteitsmedewerker bestuur
Duur: Minimaal 6 bijeenkomsten, op maat gemaakt
Locatie: op de werkvloer
Prijs: op aanvraag
Klaar om te bouwen aan een aanbod dat werkt? Neem direct contact op.
Helder Onderwijsadvies
Helder Onderwijsadvies
–
Culemborg
Vragen of meer informatie?
Laat Helder Onderwijsadvies contact met u opnemen.