Storm: preventieve ketensamenwerking voor mentale gezondheid op scholen
Om somberheid en suïcidaal gedrag bij jongeren vroegtijdig te signaleren én preventieve hulp te bieden, is de STORM-aanpak ontwikkeld. IJsselgroep werkt regionaal samen met onderwijs, GGD, GGZ, jeugdhulp en gemeenten om deze bewezen aanpak te implementeren. STORM – Strong Teens and Resilient Minds – stimuleert een positieve mentale ontwikkeling en maakt jongeren veerkrachtiger.
Vier krachtige interventies in STORM
De STORM-aanpak bestaat uit vier samenhangende interventies, gericht op preventie, vroegsignalering en passende begeleiding:
1. Mental Health-lessen
Leerlingen krijgen op school les over mentale gezondheid. Ze leren hoe ze zelf invloed kunnen uitoefenen op hun gevoel, stemming en welzijn – en wat te doen als het even minder gaat.
2. Gatekeepers op school
Mentoren en docenten worden getraind om signalen van somberheid en suïcidaliteit te herkennen. Door doelgericht en open het gesprek aan te gaan, kunnen jongeren snel passende hulp krijgen. Gatekeepers verwijzen door naar het ondersteuningsteam of hulpverlening.
3. Vroegsignalering via de GGD
De GGD screent leerlingen op mentale gezondheidsklachten in het voortgezet onderwijs en het eerste jaar van het mbo. Door vroeg te signaleren, kan preventieve ondersteuning op tijd ingezet worden.
4. Op Volle Kracht-training
Jongeren met lichte somberheidsklachten krijgen een vaardigheidstraining aangeboden. Ze leren verbanden herkennen tussen gedachten, gevoelens en gedrag – en bouwen actief aan zelfvertrouwen, weerbaarheid en veerkracht.
Waarom STORM werkt
- Preventie als sleutel
Door jongeren al vroeg in beeld te krijgen, kunnen we ernstige problematiek voorkomen. STORM biedt hulp vóórdat het escaleert. - Een sterke keten
Door structurele samenwerking binnen de regio – tussen scholen, jeugdhulp, GGZ, GGD en gemeenten – ontstaat een stevig netwerk rondom de jongere. - Wetenschappelijk onderbouwd
STORM is gebaseerd op onderzoek en ervaringen van jongeren zelf. De aanpak wordt continu geëvalueerd en verbeterd op basis van effectiviteit.
Feiten en urgentie
- Jaarlijks heeft 20% van de jongeren last van sombere periodes.
- Zelfdoding is sinds 2010 de belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren.
- Bij 75% van de volwassenen met een depressie begonnen de klachten in de jeugd.
- Slechts 25% van de jongeren met een depressieve stoornis is bekend bij de hulpverlening.
Tijdig signaleren maakt het verschil.
Praktische informatie
Voor wie: Leerkrachten/docenten, schoolteams
Duur: In overleg
Locatie: In overleg
Kosten: Op aanvraag
Samen bijdragen aan een mentaal gezonde generatie? Neem contact met ons op voor meer informatie.
IJsselgroep
Corine Zwikker / Leonie Tomesen
06 – 5100 5876 / 06 – 2325 1513
corine.zwikker@ijsselgroep.nl / leonie.tomesen@ijsselgroep.nl
Apeldoorn
Vragen of meer informatie?
Laat IJsselgroep contact met u opnemen.