Leren leren in het voortgezet onderwijs – KPC Groep

‘Leren leren’ verwijst naar het vermogen van leerlingen om hun eigen leerproces te begrijpen, sturen en verbeteren. Het gaat om strategieën zoals plannen, structureren, monitoren van begrip en omgaan met afleiding of motivatieverlies. Juist in het voortgezet onderwijs, waar de complexiteit van lesstof en zelfstandigheid toeneemt, is het ontwikkelen van deze vaardigheden cruciaal. Leerlingen die weten hoe ze moeten leren, presteren vaak beter en ervaren meer zelfvertrouwen en regie over hun schoolloopbaan. Voor docenten betekent dit een kans om niet alleen inhoud over te dragen, maar ook leervermogen duurzaam te versterken.

Veel leerlingen in het voortgezet onderwijs weten niet goed hoe ze moeten leren. Een veelgehoorde klacht van docenten en ouders: “Hij weet niet hoe hij moet leren – maar hoe leer ik hem dat dan?” Of: “Ze is zo slim, maar haar resultaten blijven achter – hoe kan dat toch?” Deze workshop biedt handvatten aan docenten om leerlingen beter te begeleiden bij hun leerproces – individueel, in kleine groepen of klassikaal.

Tijdens de workshop onderzoeken we welke factoren van invloed zijn op het leren leren en hoe je als docent daarin verschil kunt maken. Thema’s die aan bod komen zijn onder andere:

  • het versterken van leerstrategieën;
  • het verbeteren van concentratie en motivatie;
  • omgaan met belemmerende factoren zoals faalangst en afleiding;
  • het effect van differentiatie in de klas op het leerproces;
  • hoe je als docent bewust invloed uitoefent op het leerklimaat.

Er is speciale aandacht voor het onderscheid tussen leervoorwaarden en leerstrategieën, en voor het herkennen van wat een leerling nodig heeft om effectief te leren.

De workshop is praktijkgericht en interactief van opzet. Naast het aanreiken van kennis verkennen deelnemers concrete werkvormen en instrumenten zoals werkbladen, opdrachten en gespreksvormen. Ook worden ervaringen gedeeld, en is er ruimte voor uitwisseling van casussen uit de eigen praktijk. Er wordt geoefend met gesprekstechnieken die je kunt inzetten bij 1-op-1-begeleiding, in groepjes of in de klas.

Na afloop van de workshop:

  • kun je leerlingen doelgericht ondersteunen in het leren leren – individueel, in groepjes of klassikaal.
  • weet je wat het verschil is tussen leervoorwaarden en leerstrategieën;
  • beschik je over praktische handvatten die direct toepasbaar zijn in de lespraktijk;

Voor wie: Docenten en overige onderwijsprofessionals in het voorgezet onderwijs
Duur: 1 dagdeel
Locatie: Incompany/ in overleg
Kosten: Op aanvraag

Ook meer grip krijgen op het leerproces van je leerlingen? Vraag de workshop aan voor jouw team.

Vragen of meer informatie?
Laat KPC Groep contact met u opnemen.

Deel deze dienst