Geïntegreerd taal- en leesonderwijs dat werkt
Wil je het leesonderwijs écht verbeteren? Met Focus op begrip maak je een duurzame stap vooruit. Deze aanpak vergroot leesbegrip, verhoogt de motivatie en versterkt het eigenaarschap van leerkrachten. Het uitgangspunt: kinderen lezen om te leren — vanuit rijke thema’s, verbonden aan wereldoriëntatie.
Rijke taal als fundament
Focus op begrip is gebaseerd op het boek ‘Rijke taal’ van Erna van Koeven en Anneke Smits. De aanpak koppelt thema’s van 6 tot 8 weken aan (voor)lezen, stillezen, schrijven, praten en rijke teksten. Dit versterkt het taalbegrip, stimuleert kennisopbouw en zorgt voor betekenisvolle verbindingen in het curriculum. Kinderen gaan actief op zoek naar informatie, stellen vragen en lezen omdat ze willen leren. De motivatie neemt zichtbaar toe.
Het roer als model
Centrale metafoor in Focus op begrip is het roer. De as wordt gevormd door rijke taal, met daar omheen zes pijlers:
- Voorlezen
- Vrije keuze lezen
- Rijke teksten
- Praten
- Denken
- Schrijven
Deze onderdelen staan met elkaar in verbinding. Voorlezen gaat samen met praten over boeken; teksten lezen mondt uit in schrijven over het onderwerp. Thematisch onderwijs en wereldoriëntatie geven het roer structuur.
Samenhang, herhaling en diepgang
Door taal, lezen en wereldoriëntatie te combineren, ontstaat een krachtig geheel. Leerlingen komen op meerdere manieren in aanraking met de inhoud: via teksten, gesprekken, creatieve opdrachten en thematisch aanbod. Begrip groeit door herhaling in verschillende contexten. Zo vallen puzzelstukjes op hun plek — ook bij anderstalige leerlingen.
Maatwerktraject voor jouw school
De implementatie van Focus op begrip verloopt stap voor stap. Na een introductiegesprek bepalen we samen welke onderdelen van het roer het meest relevant zijn voor jullie situatie. Op basis daarvan volgt een helder en uitvoerbaar stappenplan, passend bij de visie en ambities van de school.
Het traject wordt afgestemd op de schoolcontext en kan bestaan uit:
- studiemomenten en inspiratiesessies;
- coaching en klassenbezoeken;
- adviesgesprekken met schoolleiding of stuurgroep.
De aanpak is altijd maatwerk. Betrokkenheid van het team, taalcoördinator, directie en (indien gewenst) de bibliotheek wordt gestimuleerd.
Praktische informatie
Voor wie: Leerkrachten, taalcoördinatoren, schoolleiding
Duur: In overleg
Locatie: In overleg
Kosten: Op aanvraag
Wil je aan de slag met rijk en samenhangend taalonderwijs dat echt impact maakt? Neem snel contact met ons op.
IJsselgroep
Janna de Haan / Mariëtte Konkink
06 – 1400 3633 / 06 – 3193 7891
janna.dehaan@ijsselgroep.nl / mariette.konink@ijsselgroep.nl
Apeldoorn
Vragen of meer informatie?
Laat IJsselgroep contact met u opnemen.