Close Reading in het voortgezet onderwijs: versterk de leesvaardigheid schoolbreed
De leesvaardigheid van Nederlandse 15-jarigen neemt af ten opzichte van andere landen. Leerlingen hebben vooral moeite met tekstbegrip, het leggen van verbanden en het reflecteren op inhoud (PISA 2018). Een zorgelijke ontwikkeling, die vraagt om een gerichte aanpak.
Leerlingen hebben meer begeleiding nodig bij het lezen en verwerken van teksten – niet alleen bij Nederlands, maar vakoverstijgend. Close Reading biedt een verdiepende leeraanpak waarbij de inhoud van complexe teksten centraal staat. Leerlingen leren actief teksten te benaderen via herlezen, aantekeningen maken, samenvatten, monitoren, samenwerken, redeneren, discussiëren en reflecteren.
Wat is Close Reading?
Close Reading werkt met aansprekende teksten die meerdere keren gelezen worden, telkens met een ander doel. De docent stelt vragen die leerlingen uitdagen om diep in de tekst te duiken, en modelt hoe informatie uit de tekst gehaald wordt. In de les is er ruimte voor gesprekken, discussie en schriftelijke verwerking. Deze aanpak bevordert zowel de leesvaardigheid als de kennisontwikkeling van leerlingen.
De aanpak is geschikt voor alle vakken waarin gewerkt wordt met teksten – niet alleen voor Nederlands.
Close Reading invoeren op school
Expertis ondersteunt scholen bij het implementeren van Close Reading. Het traject wordt afgestemd op de bestaande werkwijze van de school en afgestemd met betrokken secties.
Een invoeringstraject bestaat uit:
- Drie of vier studiemomenten per jaar
- Lesbezoeken met feedbackgesprekken
- Overleggen met de stuurgroep voor afstemming en borging op schoolniveau
Tijdens studiemomenten ontvangen docenten inhoudelijke achtergrondkennis én concrete lesvoorbeelden. Er is ruimte om gezamenlijk lessen voor te bereiden en het geleerde direct toe te passen. Het traject sluit zoveel mogelijk aan bij methodes en thema’s binnen de school. Deelname breder trekken dan alleen de sectie Nederlands wordt aanbevolen.
Kennismaken met Close Reading
Wil je eerst oriënteren? Dan is een kennismakingsbijeenkomst mogelijk. Tijdens deze bijeenkomst maken docenten kennis met de achtergronden van Close Reading, ervaren zij hoe een lessenserie eruitziet en verkennen ze samen de toepasbaarheid binnen de eigen schoolcontext.
Praktische informatie
Wat is het: verschillende begeleidingstrajecten en een complete leergang voor docenten om kennis te maken met Close Reading.
Voor wie: docenten voortgezet onderwijs die teksten gebruiken in hun les.
Onderwijstype: voortgezet onderwijs.
Wat levert het op: een aanpak waarmee leraren gericht kunnen werken aan de leesvaardigheid. De leesresultaten verbeteren, leerlingen worden actieve lezers en beleven meer plezier aan de lessen.
Heeft u vragen of wilt u meer informatie over deze dienst?
Expertis
Manon Biemand
06 – 8209 024
manon.biemand@expertis.nl
Amersfoort / Almelo / Gouda
Vragen of meer informatie?
Laat Expertis contact met u opnemen.