Basistraining VVE – Cedin

Iedereen dezelfde sterke basis
Pedagogisch medewerkers spelen een essentiële rol in het stimuleren van de ontwikkeling van jonge kinderen. Hun pedagogisch-didactisch handelen maakt het verschil: niet alleen in de dagelijkse verzorging, maar vooral in het bewust begeleiden van spel, interactie en ontwikkeling. Met de juiste kennis en vaardigheden leggen zij de basis waarop ieder kind verder kan bouwen.


De Basistraining VVE (voor medewerkers in VVE-peutergroepen) versterkt het pedagogisch-didactisch handelen van professionals in de voorschoolse educatie. De training biedt concrete handvatten om doelgericht te werken aan brede ontwikkeling, betrokkenheid en educatieve kwaliteit in het dagelijks spel en de routines.

We hebben het o.a. over:

  • ontwikkelingsgericht observeren en begeleiden;
  • aansluiten bij het spel van kinderen;
  • het bieden van uitdagende leeromgevingen en passende interactie;
  • de rol van de pedagogisch medewerker in het stimuleren van taal, rekenen en sociaal-emotionele ontwikkeling.

De training bestaat uit 12 dagdelen en voldoet aan de IKK-eisen. Elke deelnemer ontvangt een cursusmap met achtergrondinformatie en werkbladen. Tijdens het traject wordt minimaal één coachingmoment gepland, gekoppeld aan praktijkervaring en reflectie op basis van het competentieprofiel. De training wordt afgerond met een portfolio. Bij voldoende aanwezigheid, uitvoering van opdrachten en een compleet portfolio ontvangt de deelnemer het VVE-Basis certificaat.

Bijeenkomst 1: De dag in beeld


We starten met een grondige blik op begrijpend lezen. Wat is nodig om een tekst goed te begrijpen en hoe leer je dat aan? Je leert analyseren waar het bij leerlingen vastloopt — niet alleen op basis van toetsgegevens, maar ook door te observeren tijdens de les. We bespreken hoe formele en informele data elkaar versterken. Vanuit deze analyse bepaal je welke interventies passen en hoe je effectief differentieert in je lessen. De nadruk ligt op maatwerk, niet elk kind is gebaat bij meer instructie. Centraal staat de vraag: hoe realiseer ik effectieve differentiatie bij begrijpend lezen?

Bijeenkomst 2: Bouwen aan spelverhalen

Het deel rekenen is opgebouwd rondom drie elkaar versterkende analysecycli: in de les, binnen een blokperiode en op halfjaarlijks niveau.

Bijeenkomst 2 – Analyse binnen je lessen
Je leert gebruik te maken van verschillende rekenmodellen (hoofdfasenmodel, handelingsmodel, drieslagmodel en rekenmuurtje) om te bepalen waar leerlingen vastlopen en hoe je tijdig kunt bijsturen. We leggen de koppeling met EDI en de controle van begrip. Wat signaleer je tijdens je les? Wanneer en hoe pak je hiaten aan? Wat leg je waar vast?

Bijeenkomst 3 – Analyse op blokniveau
Je zoomt in op de methodetoets: wat meet het wel en niet? Je leert de uitkomsten te koppelen aan signalen uit de les en maakt de overstap naar bredere analyses. We bereiden de verbinding met de halfjaarlijkse toetsing alvast voor en koppelen dit aan een praktijkopdracht voor jouw schoolcontext.

Bijeenkomst 4 – Halfjaarlijkse analyse
Hoe interpreteer je methode-onafhankelijke toetsen en vaardigheidsgroei? Je leert onderscheid maken tussen stagnatie en ontwikkeling, en formuleert ambities op schoolniveau. Onder begeleiding ontwikkel je met je team een kwaliteitskaart voor rekenen, waarin ook ruimte is voor verdiepen en verrijken. De ondersteuningsniveaus vormen daarbij het uitgangspunt.

Bijeenkomst 3: Naar buiten

Veel analyses bij spelling blijven steken in het afvinken van spellingscategorieën. Dit is lastig om te zetten in didactisch handelen, het is vrijwel onmogelijk om alle categorieën te herhalen in je verlengde instructie. In deze bijeenkomst wordt het anders aangepakt. Je leert kijken naar onderliggende spellingvaardigheden, waardoor je meer grip en overzicht krijgt en gerichter kunt handelen. Dit zorgt voor een betere organisatie van de verlengde instructie en maakt de vertaalslag naar de groep behapbaar en effectief.

Bijeenkomst 4: Aan het woord

Bijeenkomst 5: Er was eens

Bijeenkomst 6: Op visite

Bijeenkomst 7: Rekenen op

B8ijeenkomst 8: Wat zie ik, wat begrijp ik?

Bijeenkomst 9: Een schat aan woorden

Bijeenkomst 10: Toeters en bellen

Bijeenkomst 11: Partners in ontwikkeling

Bijeenkomst 12: Implementatie en borging

Nieuwe medewerkers en invalkrachten van kinderopvangcentra en peuterspeelzalen

Benieuwd naar startdata en locatie(s)? Neem contact op met Cedin voor meer informatie.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over deze training?

Vragen of meer informatie?
Laat Cedin contact met u opnemen.

Deel deze dienst