Analyse als basis voor betere rekenlessen – Cedin

Het analyseren van rekenopbrengsten is essentieel voor het verbeteren van het rekenonderwijs. In deze training leer je hoe je deze analyses direct kunt toepassen in je rekenlessen. Met verschillende rekenmodellen als basis analyseer je het rekenonderwijs in jouw groep en kun je dit gericht verbeteren. Je herkent rekenproblemen in de ontwikkeling van kinderen en maakt bewuste keuzes in je aanbod. De kern ligt in het adequaat signaleren van hiaten en deze effectief oplossen ervan. In deze training krijg je praktische handvatten en leer je cyclisch te werken aan het verbeteren van rekenonderwijs binnen je team.

Deze training is voor leerkrachten die rekenanalyses willen verbinden aan de dagelijkse lespraktijk en Intern begeleiders die het gesprek over opbrengsten en ontwikkeling professioneel willen voeren.

  • Heb je kennis van de belangrijkste rekenmodellen en hun toepassing in de les;
  • Herken je rekenproblemen op leerlingniveau en weet je hier passend op te reageren;
  • Maak je bewuste keuzes in instructie en aanbod op basis van analyse en controle van begrip;
  • Werk je cyclisch aan verzamelen, analyseren, handelen en verantwoorden;
  • Zet je methodetoetsen doelgericht in om de kwaliteit van het rekenonderwijs te versterken;
  • Is op schoolniveau vastgelegd hoe analyses, observaties en interventies systematisch worden gebruikt.

De training bestaat uit drie bijeenkomsten, gekoppeld aan drie niveaus van analyse:

Bijeenkomst 1: Analyse binnen de les

In de eerste bijeenkomst behandelen we rekenmodellen die je helpen keuzes te maken voor je onderwijsaanbod. Het hoofdfasenmodel, het handelingsmodel, het drieslagmodel en het rekenmuurtje ondersteunen je bij het herkennen van problemen in de lessen.

Hiaten willen we snel aanpakken of voorkomen. We starten bij de kleinste cyclus en koppelen dit aan EDI. Je leert via controle van begrip te herkennen waar een hiaat begint en krijgt praktische handvatten om deze effectief op te lossen. We behandelen vragen zoals: Hoe herken je dit? Wanneer en hoe los je het op? Wat moet je noteren?

Bijeenkomst 2: Analyse per blok (methodegericht)

De methode bepaalt grotendeels de didactiek van je rekenonderwijs en de toetsing volgt deze aanpak. Maar wat kunnen we uit de toetsresultaten halen? In deze bijeenkomst duiken we dieper in de blokperiodes van je rekenonderwijs.

We bespreken wat een methodetoets ons vertelt en of dit voldoende is. Ook kijken we naar de relatie tussen de analyse van methodetoetsen en die op lesniveau. Verder blikken we vooruit op de halfjaarlijkse cyclus, die in bijeenkomst 3 verder behandeld wordt. Na deze bijeenkomst werk je aan een opdracht die de blokanalyse koppelt aan de halfjaarlijkse analyse, die je meeneemt naar de volgende bijeenkomst.

Bijeenkomst 3: Analyse per half jaar (methode-onafhankelijk)

De methode-onafhankelijke toets geeft inzicht in de langetermijnontwikkeling van kinderen. We onderzoeken wat vaardigheidsgroei ons vertelt, hoe het zich verhoudt tot referentieniveaus, en welke leerlingen stagneren of vooruitgaan. We kijken ook naar de extra informatie die nodig is om leerlingen beter in beeld te krijgen en hoe je hiermee werkt.

Daarnaast formuleren we schoolbrede afspraken en werken we naar een kwaliteitskaart voor het analyseren van rekenen. Hoewel de focus ligt op het oplossen van hiaten, besteden we ook aandacht aan leerlingen die beter presteren, met mogelijkheden voor door-toetsen en verdiepingsvragen.

Afstemmingsgesprekken met IB/KC

De intern begeleider bewaakt de inhoudelijke lijn. Daarom zijn er twee afstemmingsmomenten waarin we samen kijken naar de analyses van leerkrachten, de toepassing ervan in de praktijk en de borging binnen de school. We zorgen dat de analyse ook daadwerkelijk leidt tot een doordachte en gedragen aanpak.

De training is zowel online, bij jullie op school als op diverse locaties in Nederland te volgen.
Kijk ook naar de Cedin-trainingen Opbrengsten analyseren bij rekenen, lezen en spelling en Effectief analyseren.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over deze training?

Vragen of meer informatie?
Laat Cedin contact met u opnemen.

Deel deze dienst