Inzicht in pubergedrag en gedragsstoornissen
De klas als spiegel van de maatschappij: een plek waar verschillen zichtbaar en voelbaar zijn. Leerlingen verschillen sterk in gedrag, leerbehoeften en reacties. Wat verklaart dat gedrag en de verschillen hierin, hoe kun je als docent of leerlingbegeleider effectief inspelen op deze diversiteit en hoe speelt de ontwikkeling van het puberbrein hierin een rol? Deze training biedt een verdiepende kijk op gedrag in de klas en maakt de koppeling naar psychische stoornissen die u als docent of leerlingbegeleider in toenemende mate tegenkomt.
Inhoud en aanpak
In het eerste deel van de training staat het puberbrein centraal. U krijgt inzicht in hoe de hersenontwikkeling bij jongeren verloopt en welke invloed dat heeft op zaken als concentratie, impulsbeheersing, motivatie en taakgericht werken. Wat betekent het bijvoorbeeld voor het plannen van huiswerk, het overzien van consequenties of het omgaan met regels? U leert gedrag beter begrijpen vanuit een ontwikkelingspsychologisch perspectief.
In het tweede deel richten we ons op psychische stoornissen die in het voortgezet onderwijs regelmatig voorkomen. Denk aan ADHD, ADD, autisme, oppositioneel-opstandige gedragsstoornis (ODD) en angststoornissen zoals faalangst. Vanuit de DSM-V bespreken we wat de stoornis inhoudt, hoe deze zich kan manifesteren in de klas en welke concrete onderwijsbehoeften leerlingen hierbij kunnen hebben.
Belangrijk uitgangspunt in deze training is het verschuiven van focus: niet het label of de diagnose staat centraal, maar de ondersteuningsbehoefte van de leerling. Wat heeft een leerling nodig om tot leren te komen, en welke rol kunt u daarin spelen? U krijgt praktische, bruikbare handvatten voor de dagelijkse praktijk, zowel in groepsverband als in individuele begeleiding.
Werkwijze
De training combineert theorie met praktijk. Via afwisselende werkvormen delen deelnemers ervaringen, casussen en handelingsstrategieën. Daarbij is nadrukkelijk ruimte voor reflectie én voor het uitwisselen van successen: wat werkt wél, ondanks complexe omstandigheden? Deelnemers verlaten de training met hernieuwd inzicht én een concreet handelingsrepertoire voor in de klas.
Resultaat
Na afloop van deze eendaagse training:
- begrijpt u hoe de ontwikkeling van het puberbrein samenhangt met gedrag en leerhouding;
- bent u op de hoogte van de vijf meest voorkomende psychische stoornissen bij leerlingen en hun impact op het onderwijs;
- kunt u signalen beter plaatsen en uw aanpak hierop afstemmen;
- beschikt u over concrete adviezen en strategieën om leerlingen effectief te begeleiden, passend bij hun onderwijsbehoeften.
Praktische informatie
Voor wie: Docenten en leerlingbegeleiders in het voortgezet onderwijs
Duur: 1 dag
Locatie: Incompany / in overleg
Kosten: Op aanvraag
Wil jij meer inzicht en handvatten in het omgaan met pubers en ontwikkelingsproblematiek? Neem contact op.
Vragen of meer informatie?
Laat KPC Groep contact met u opnemen.