Leeropbrengsten zeggen veel, mits je weet hoe je ze moet lezen. In deze training van Cedin leer je opbrengsten van rekenen, begrijpend lezen en spelling analyseren en vertalen naar effectief didactisch handelen. Met praktische handvatten voor differentiatie, doelgerichte interventies en overzicht. De training bestaat uit 5 bijeenkomsten.
We bekijken de volgende onderwerpen:
- Verschil tussen signaleren en analyseren
- Didactiek van de drie vakken
- Drie analysevragen: wat zie ik, wat verklaart het, wat doe ik?
- Differentiëren op basis van concrete analyses
Bijeenkomst 1: Begrijpend lezen
We starten met een grondige blik op begrijpend lezen. Wat is nodig om een tekst goed te begrijpen en hoe leer je dat aan? Je leert analyseren waar het bij leerlingen vastloopt — niet alleen op basis van toetsgegevens, maar ook door te observeren tijdens de les. We bespreken hoe formele en informele data elkaar versterken. Vanuit deze analyse bepaal je welke interventies passen en hoe je effectief differentieert in je lessen. De nadruk ligt op maatwerk, niet elk kind is gebaat bij meer instructie. Centraal staat de vraag: hoe realiseer ik effectieve differentiatie bij begrijpend lezen?
Bijeenkomst 2, 3 en 4: Rekenen
Het deel rekenen is opgebouwd rondom drie elkaar versterkende analysecycli: in de les, binnen een blokperiode en op halfjaarlijks niveau.
Bijeenkomst 2 – Analyse binnen je lessen
Je leert gebruik te maken van verschillende rekenmodellen (hoofdfasenmodel, handelingsmodel, drieslagmodel en rekenmuurtje) om te bepalen waar leerlingen vastlopen en hoe je tijdig kunt bijsturen. We leggen de koppeling met EDI en de controle van begrip. Wat signaleer je tijdens je les? Wanneer en hoe pak je hiaten aan? Wat leg je waar vast?
Bijeenkomst 3 – Analyse op blokniveau
Je zoomt in op de methodetoets: wat meet het wel en niet? Je leert de uitkomsten te koppelen aan signalen uit de les en maakt de overstap naar bredere analyses. We bereiden de verbinding met de halfjaarlijkse toetsing alvast voor en koppelen dit aan een praktijkopdracht voor jouw schoolcontext.
Bijeenkomst 4 – Halfjaarlijkse analyse
Hoe interpreteer je methode-onafhankelijke toetsen en vaardigheidsgroei? Je leert onderscheid maken tussen stagnatie en ontwikkeling, en formuleert ambities op schoolniveau. Onder begeleiding ontwikkel je met je team een kwaliteitskaart voor rekenen, waarin ook ruimte is voor verdiepen en verrijken. De ondersteuningsniveaus vormen daarbij het uitgangspunt.
Bijeenkomst 5: Spelling
Veel analyses bij spelling blijven steken in het afvinken van spellingscategorieën. Dit is lastig om te zetten in didactisch handelen, het is vrijwel onmogelijk om alle categorieën te herhalen in je verlengde instructie. In deze bijeenkomst wordt het anders aangepakt. Je leert kijken naar onderliggende spellingvaardigheden, waardoor je meer grip en overzicht krijgt en gerichter kunt handelen. Dit zorgt voor een betere organisatie van de verlengde instructie en maakt de vertaalslag naar de groep behapbaar en effectief.
Voor wie
Leerkrachten en IB-ers/KC-ers in het basisonderwijs
De training is zowel online, bij jullie op school als op diverse locaties in Nederland te volgen.
Kijk ook naar de Cedin-trainingen Analyse als basis voor betere rekenlessen en Effectief analyseren.
Heeft u vragen of wilt u meer informatie over deze training?
Cedin
Marije hoogland / Marinda Blokzijl / Piers van der Sluis
06 – 2384 2872 / 06 – 5122 6878 / 06 – 1253 9893
m.hoogland@cedin.nl / m.blokzijl@cedin.nl / p.vandersluis@cedin.nl
Drachten
Vragen of meer informatie?
Laat Cedin contact met u opnemen.