Digitale geletterdheid op de basisschool – wat moet je als school echt weten?

Digitale geletterdheid op de basisschool – wat moet je als school echt weten?
Digitale vaardigheden zijn vandaag de dag net zo belangrijk als rekenen en taal. Maar hoe geef je digitale geletterdheid structureel en doordacht vorm binnen je school?

Digitale geletterdheid is geen keuze meer, maar noodzaak.

Van internetvaardigheden tot mediawijsheid – scholen hebben een belangrijke taak in het voorbereiden van leerlingen op een digitale toekomst. Maar waar begin je?

Wat is digitale geletterdheid precies?

Digitale geletterdheid bestaat uit vier domeinen: ICT-basisvaardigheden, informatievaardigheden, mediawijsheid en computational thinking. Samen vormen ze de basis voor veilig, kritisch en effectief gebruik van technologie – thuis én op school.

Leerlingen leren bijvoorbeeld hoe ze betrouwbare informatie vinden, hoe ze omgaan met algoritmes, en wat verantwoord gedrag is op sociale media. Zonder deze vaardigheden blijven leerlingen kwetsbaar in een steeds digitalere samenleving.

Waarom is digitale geletterdheid nú zo belangrijk?

De integratie van digitale vaardigheden in het curriculum is een speerpunt van het Nationaal Programma Onderwijs en de curriculumherziening. Daarnaast verwacht de maatschappij digitale vaardigheden als basiscompetentie. En leerlingen? Die gebruiken technologie dagelijks – maar niet altijd veilig of kritisch.

Scholen staan dus voor de opdracht om digitale vaardigheden niet incidenteel aan te bieden, maar structureel. Dat vraagt om visie, beleid en scholing – én om een aanpak die past bij de school en haar leerlingen.

Hoe geef je digitale geletterdheid goed vorm?

  • Werk met een leerlijn die past bij de visie van je school
  • Leid leerkrachten op of zorg voor structurele ondersteuning
  • Koppel digitale vaardigheden aan bestaande vakken, zoals taal of wereldoriëntatie
  • Betrek ouders bij bewustwording en digitale opvoeding

Een voorbeeld: op een basisschool in Utrecht worden digitale lessen geïntegreerd in begrijpend lezen. Leerlingen analyseren teksten én bronnen – een dubbele winst in vaardigheden.

Veel scholen zoeken nog hun weg. Het inzetten van externe expertise kan helpen om het wiel niet opnieuw uit te vinden. Denk aan specialisten in digitale didactiek, mediawijsheid en ICT-integratie.

Hulp nodig bij de implementatie?
Op Novenex vind je professionals gespecialiseerd in curriculumontwikkeling en schoolbrede implementatie van digitale geletterdheid. Bekijk direct het aanbod.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *